Yargıda yeni model: Bilirkişi arabuluculuğu geliyor
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, önümüzdeki dönemde belirli suçlarda ‘bilirkişi arabuluculuk’ modeline geçeceklerini, uygulamanın Ankara, İstanbul ve Adana’da pilot olarak başladığını söyledi. Tunç, “Böylece uzlaşma süreci, uyuşmazlığın konusu hakkında uzmanlaşmış uzlaştırıcılar tarafından yürütülecek ve daha da başarılı sonuçlar elde edilecektir.”
Bakan Tunç, Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’nün Ankara’da düzenlediği ‘Uzlaşma Ödül Töreni’ne katıldı.
‘KİRA SÖZLEŞMESİ SÖZLEŞMEDEN DAHA YÜKSEK’
Öte yandan hukuk davalarında alternatif uyuşmazlık yöntemi olan arabuluculukta da önemli başarılar elde edildiğini belirten Tunç, “Yargının iş yükünü azaltan ve tarafların uyuşmazlıklarını bir araya gelerek çözmelerini sağlayan arabuluculuk uygulamamız 2013 yılında gönüllü olarak bir arada, konuşarak, dostane bir şekilde bir araya gelmeye başlamıştır. 2018 yılında iş uyuşmazlıklarında, 2019 yılında ticari uyuşmazlıklarda, 2020 yılında ise tüketici uyuşmazlıklarında dava açma kuralı zorunlu arabuluculuk sistemimize dahil edilmiştir. 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren kira, ortaklık, kat mülkiyeti ve mahalle hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklar ile tarım sözleşmelerinden kaynaklanan uyuşmazlıklar da kapsama alındı. Kira hukukunda arabuluculuk başarılı bir uygulama haline geldi. Halen devam etmektedir. Kira konusunda anlaşma oranının anlaşmazlık oranından daha yüksek olduğunu görüyoruz” dedi.
Tunç, hukukta alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinde 2023 yılından bu yana başarı oranının gönüllü olarak yüzde 99, zorunlu olarak ise yüzde 49 olduğunu belirtti.
UZMAN ŞARTLANDIRICI UYGULAMASI PİLOT UYGULAMASI BAŞLADI
Pilot bilirkişi uzlaştırıcı modelinin Ankara, İstanbul ve Adana adliyelerinde uygulanmaya başlandığını ve yakın gelecekte tüm Türkiye’de uygulanacağını belirten Tunç, “Uzlaşmada elde edilen sonuçlar, verdiğimiz değeri bir kez daha ortaya koydu. anlaşmazlıkların hızlı, dostane ve barışçıl bir şekilde çözülmesine yöneliktir. Şu anda uzlaştırıcı sicili kayıtlıdır.” 32 bin 477 kayıtlı uzlaştırıcı var. 1 Ocak 2017 tarihinden bu yana toplam 1 milyon 526 bin 759 belgenin mutabakatı sağlandı. Mutabakat sağlanamayan belge sayısı ise 319 bin oldu. Bu sonuçlar büyük bir başarıyı gösteriyor. Her yıl ortalama 500 belgenin mahkemede karara bağlandığını kabul edersek; “Yerleşim sayısı kabaca 500 mahkemenin yıllık iş yüküne denk geliyor” dedi.
‘YARGIDA RÜŞVET’ İDDİALARINA CEVAP
Programın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tunç, “HSK Teftiş Kurulu tarafından 3 müfettiş görevlendirdik. Müfettişlerimiz gerekli inceleme ve soruşturma çalışmasını yaptıktan sonra, ihbarın ardından başlatılan soruşturmaya ilişkin incelemelerine devam ettiler. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) gönderilen yazı. Yetkili makamlarımız karar verecektir. Bundan şüpheniz olmasın. Türkiye’nin her yerinden tüm başsavcılarımız ve savcılarımız buradaydı. Hepsiyle görüşüyorlar. Başta kendi illeri ve adliyeler olmak üzere yargının adil ve etkin işleyişinin sağlanması için büyük çaba harcıyorlar. İddiayı inceleme ve soruşturma yetkisi HSK Denetim’dir. “Teftiş Kurulu müfettişleri soruşturma yürütüyor” Bu iddialar, adı geçen kişi ve olaylar dikkate alınarak yetkili makam, o soruşturmanın sonucuna göre karar verir” dedi. (HABER MERKEZİ)