Rusya’nın deniz yoluyla petrol sevkiyatında yeni rekor
Moskova’nın petrol üretim kesintisinde üçüncü aya girmesine rağmen, Rus ham petrolünün uluslararası piyasalara akışı ters bir ivme gösteriyor.
Dört haftalık deniz yoluyla nakliye ortalaması, Bloomberg’in 5 Mayıs’ta verileri tuttuğu 2022’nin başından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Öte yandan, Rusya’nın ham petrolünün tamamının Çin ve Hindistan’a gitmesi, Asya’ya yapılan sevkiyatların yeni bir rekor seviyeye çıkmasını sağladı.
Moskova’nın deniz yoluyla yüksek ihracatının, Avrupa’ya boru hattı akışlarında bildirilmeyen bir düşüşle dengelendiği tezi önemsiz görünmüyor.
Druzhba boru hattı üzerinden Avrupa’ya yapılan ihracat düşmüş gibi görünse de bu düşüş, üretim kesintisi kararından önce Ocak ve Şubat aylarında gerçekleşti. Buna deniz yoluyla yapılan ihracatta bir sıçrama eşlik etti. Tankerlerle taşınan ham petrol yükleri de Mart ve Nisan aylarında artmaya devam etti.
Rusya’nın OPEC+’ı üretimi kıstığına ikna etmesi sorun olabilir
OPEC+ ortaklarından bazıları, Moskova’nın petrol piyasalarını istikrara kavuşturmak amacıyla bu aydan itibaren üretimi kısma kararına katıldı. Ancak rakamlara bakıldığında, Rusya’nın bu ülkeleri üretim kesintisini fiilen uyguladığına ikna etmek için çok çalışması gerekebilecek bir bedeli var.
Rusya’dan haftalık akışlarda gözlenen düşüşün, Karadeniz’deki Kuzey Kutbu limanları Murmansk ve Novorossiysk’te tanker planlamasının bir sonucu olduğu belirtiliyor. Geçen hafta Arktik terminalinde sadece bir tanker yüklenirken, diğer iki tanker bu haftanın ilk üç gününde kargosunu teslim aldı.
Novorossiysk’teki haftalık akışların, kısmen limana yüklenen Kazak yüklerinin sayısından dolayı genellikle değişken olduğu bilinmektedir. Bu nedenle uzmanlar, ihracat hacimlerindeki eğilimlerin daha net bir resmini veren dört haftalık ortalama akışlara bakmanın genellikle gerekli olduğunu söylüyor.
Nisan ayında petrol gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre üçte bir oranında düştü.
Rusya’nın ham petrolü, birliklerinin Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana uluslararası pazarlara akmaya devam etti. Ancak ülkenin petrol gelirleri, yaptırımlar ve ihracat tavanlarının etkisiyle Nisan ayında geçen yılın sadece üçte birine düştü.
Rusya Maliye Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, ham petrol ve petrol işlerinden elde edilen bütçe gelirlerinin geçen ay yüzde 67 düşerek 496,9 milyar rubleye (6,4 milyar $) düştüğünü söyledi.