Bildiğiniz gibi son aylarda ülkemizin gündeminde genel seçimler var. Aylardır merakla beklenen 14 Mayıs seçimleri ikinci plana bırakıldığı için sabah akşam gördüğümüz, duyduğumuz, konuştuğumuz tek şey seçim oldu. Peki bu süreçte dünyanın geri kalanında neler oldu? Yılbaşından bu yana dünyada ve özellikle bilim alanında hangi değerli gelişmelerin yaşandığına bir göz atalım… ?
Bildiğiniz gibi son aylarda ülkemizin gündeminin merkezinde 14 Mayıs genel seçimleri vardı. Seçimlerin ikinci cinsiyet için yapılmasıyla bu uzayan süreç nedeniyle sadece oyları, adayları, sandıkları konuşabildik…
Peki bu süreçte dünyanın geri kalanında ne oldu, ne gibi gelişmeler yaşandı? Hadi bakalım…
1 Ocak: Hindistan’daki bir paleontolog ekibi, bilinen en büyük dinozor türü olan Titanozorlara ait 256 fosilleşmiş yumurta keşfetti.
2 Şubat: NASA’nın James Webb Teleskobu tarafından çekilen ve ilk kez yakın galaksilerdeki büyük galaksilerin karmaşık yapılarını ortaya çıkaran yeni görüntüler.
3 Mart: Johns Hopkins Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, insan beyin hücrelerinden yapay zeka geliştirmeyi planlıyor.
4 Mart: Çin Bilimler Akademisi’ne bağlı araştırmacılar, Ay’ın yüzeyindeki mikroskobik cam boncuklara gömülü yeni bir su kaynağı buldular.
5 Mart: NASA, insanların Ay’a tekrar ayak basmayı hedeflediği Artemis uzay programı için gönderilecek olan yeni uzay aracı VIPER’in çalışmalarına başladı, üretim aşamasından ilk fotoğraf paylaşıldı!
6 Mart: Güneş’te önce 30 Dünya boyutunda, daha sonra yaklaşık 20 Dünya boyutunda koronal delikler keşfedildi.
7 Mart: Amerika Yazarlar Derneği, yazarların kendilerini veya ortaya çıkan senaryonun kalitesini etkilemediği sürece yapay zekanın senaryo yazmasına izin vermeyi düşündüklerini duyurdu.
8 Nisan: Bilim adamları tarihte ilk kez yapay embriyolarla bir maymuna sahip olmayı başardılar.
9 Nisan: Ünlü yapay zeka geliştiricisi Linus, profesyonel iş fotoğrafçılığının yapay zeka araçları kullanılarak kolayca yapılabileceğini gösterdi.
10 Nisan: Maya Uygarlığının en zor unsurlarından biri olan 819 günlük Maya Takviminin gizemi çözüldü!
11 Nisan: Buz Devri sinemasını anımsatan bir buluşta, Kanada’da 30.000 yıl önce donarak ölen bir sincap bulundu!
12 Nisan: Bitkilerin zarar gördüklerinde “çığlık attığı” ortaya çıktı!
13. Nisan: ChatGPT’nin yapımcısı. OpenAI şirketi, yapay zekanın bilgilerini entegre ettikleri insansı bir robot üretmek için çalışmalara başladı.
14 Mayıs: İsviçreli bilim adamları, bir farenin gördüklerini deşifre etmek ve görselleştirmek için beyin sinyallerini kullanacak yeni bir algoritma geliştirdiler.
15. Mayıs: Geçen yıl ölen II. Elizabeth’ten sonra İngiltere tahtının yeni sahibi olan Kral III. Charles’ın taç giyme töreni gerçekleşti.
16 Mayıs: Google, Keynote I/O etkinliğinde teknoloji dünyasında devrim yaratacak yeni yapay zeka teknolojilerini tanıttı.
17 Mayıs: Dünyanın En Büyük Güneş Teleskobu Daniel K. Inouye, Güneş yüzeyinin şimdiye kadar çekilmiş en yakın ve ayrıntılı görüntülerini kaydetti.